Digitale Detox

Detox 2

Eh..digi wat? Ja je leest het goed een digitale detox.
Onlangs sprak ik met een collega over de AVG en dat het best lastig als is ondernemer omdat ik eigenlijk 2 telefoons moet hebben.

Niet perse een huistelefoon, want daar mag dan weer geen antwoordapparaat op aangesloten zijn want stel dat iemand in mijn gezin dat zou kunnen afluisteren..

Maar 1 telefoon voor privé gebruik en 1 telefoon voor zakelijk gebruik. Ik moet er niet aan denken. Mijn telefoon is mijn alles, agenda, woordenboek, wekker, vertaler, spelletjes voor ontspanning, bank, email, ik doe er alles mee behalve telefoneren.

Ik kijk regelmatig op mijn telefoon, oké misschien meer dan regelmatig maar dat komt omdat het geluid van mijn telefoon altijd uit staat, ook de trilfunctie staat uit. Misschien dat ik daarom wat meer op mijn scherm kijk, maar ach zo erg is dat toch niet.

Ik nam de proef op de som, ik heb 4 dagen bijgehouden hoe vaak ik op mijn telefoon kijk. Tsja dat is best veel, maar misschien heb ik het niet goed gedaan dus ik besloot om mijn telefoon uit te zetten. Dat is natuurlijk niet handig want stel dat een cliënt een bericht stuurt dat hij/zij wat later is of helemaal niet kan komen. Dan zou ik voor niks zitten te wachten….net als vroeger toen er nog geen mobiele telefoons waren. Op deze manier kwam ik er al achter dat ik verslaafder ben dan ik wilde toegeven.

Bij verslavingen gaat het niet altijd om de hoeveelheid maar om de vraag; wat doe je als je zonder zit? Bijvoorbeeld koffie, ongeveer 15 jaar geleden dronk ik de hele dag door koffie. Maar na een tijdje kwam ik er achter dat het beter was om te minderen, dat viel erg tegen.

Maar ik gaf niet op, nu drink ik 2 kopjes koffie en heeeel soms 3. Maar kan ik zonder? Nou ja als het moet. We gingen eens kamperen in Tjsechië en daar hadden ze destijds nog geen koffiepads voor de senseo. Eindelijk na 3 dagen toch maar een tweedehands winkel opgezocht en een ouderwets koffiezetapparaat gekocht. Dus ook al drink ik maar 2 kopjes koffie per dag, ik krijg toch de kriebels als ik zonder zit.

Maar nu de digitale detox, wat voor mij werkt is het volgende; in de weekenden staar ik 1 uur naar mijn mobiel in de ochtend, en 1 uur na het eten. Het viel niet mee maar het werkt prima.

Door de week is dat niet haalbaar, maar ik heb gekeken naar wat wel haalbaar is. Zodra de wekker op mijn mobiel aangeeft dat ik wakker mag worden kijk ik 30 minuten, daarna pas weer als ik in mijn praktijk ben voordat de eerste cliënt komt. Na het einde van de dag gaat de telefoon in de oplader en kijk ik tijdens het tandenpoetsen nog even naar mijn mail en agenda voor de volgende dag.

Ook heb ik op facebook mensen verwijderd, veel daarvan waren cliënten maar de meeste waren mensen uit Terneuzen en omgeving. Ook de verplichte likes van vrienden die pagina’s voorstellen om te “liken” heb ik verwijderd. Ik ben het even zat, en ik wil ze eigenlijk niet uitleggen waarom ik het heb gedaan.

Het gaat er om wat het mij oplevert. Een heleboel rust. Ik ben er van overtuigd dat als er een bericht voor mij is dan komt dat vanzelf wel bij mij terecht. Na het genieten van de rust heb ik ook gemerkt dat ik meer tijd heb voor leukere dingen. Ik wandel meer door het park achter ons huis, ik heb een vaste studieavond voor mijn celloles en ook het huishouden gaat in een iets meer ontspannen tempo.

Ik ben benieuwd wat de volgende detox is?

Contact opnemen

WellnessTouch
Lage Molen 9
3352 VA  Papendrecht
06 303 671 40
loes@wellnesstouch.nl
kvk 42289324